İstanbul’un yeni taksi platformu iTAKSi

Son yılların popüler ulaşım uygulaması olan Uber ve ülkemizde fazlasıyla tercih edilen BiTaksi’nin ardından İBB tarafından geliştirilen iTaksi uygulaması da kullanıma başlandı.

Toplu taşımanın yanı sıra en çok tercih edilen ulaşım türü olan taksiler, artık dijital dünyada birçok kolaylık sağlıyor. Uber ve Lyft’in ardından ülkemizde BiTaksi, Avrupa’da myTaxi gibi uygulamaların yanı sıra şimdi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi imazı iTaksi kullanıma başlandı.

İlk olarak geçtiğimiz Mayıs ayında karşımıza çıkan İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin taksi platformu olan iTAKSi, bugün itibariyle kullanıma sunuldu. Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında iTAKSi uygulamasının detaylarını paylaşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, iTAKSi platformunun şu an için 4 bin taksi tarafından kullanıldığını açıkladı.

itaksi

İstanbul genelinde oldukça hızlı yayılan ve neredeyse tüm taksilerde bulunan iTaksi sistemi ile İstanbullular nakit, kredi kartı ve farklı olarak İstanbul Kart ile ödeme yapabilecekler. Arayüzü tıpkı benzerleri gibi olan uygulamada klasik sarı taksi, Volkswagen Passat ve Tesla Model S gibi araçların olacağı turkuaz taksi ve VIP sayılabilecek siyah taksi uygulamaları olacak.

Cep telefonu ve mail adresiniz ile üye olduğunuz sistemde kredi kartı bilgileri saklama konusunda Turkcell’in PayCell sistemi ile anlaşılmış. Yani kart bilgileriniz PayCell bünyesinde güvenle saklanıyor olacak ve ödemeleriniz PayCell’in sistemi üzerinden kolayca yapılabilecek.

İstanbul’un yerli ve milli akıllı ulaşım sistemi mottosu ile karşımıza çıkan iTAKSi, taksilerin kontrol merkezleri ile izlenebilmesi, yönlendirilebilmesi ve koordine edilmesini hedefliyor. Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen iTAKSi uygulaması, şu an itibariyle Android ve iOS platformları için ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

iTAKSi kullanacak olan taksiler bir tablet, iki yönlü kamera ve panik butonuna sahip olmak zorunda. Bu ekipmanların İstanbul Belediye’si tarafından temin edildiğini de belirtelim. Platformu kullanacak olan taksiler yapılacak yolculuk başına İstanbul Belediye’sine komisyon ödeyecek.

Fiyatlandırma

Fiyatlandırma için biraz önce bahsettiğim gibi 3 farklı araç türü barındıran iTaksi;

  • Klasik sarı taksilerde 4 TL açılış ücreti, 100m’de 0.25 TL ücretlendirme ve minimum 10 TL ücretlendirme
  • Turkuaz taksilerde 4,6 TL açılış ücreti, 100m’de 0.28 TL ücretlendirme ve minimum 11,5 TL ücretlendirme
  • Siyah taksilerde ise 8 TL açılış ücreti, 100m’de 0.50 TL ücretlendirme ve minimum 20 TL ücretlendirme

şeklinde bir fiyatlandırmaya sahip olacak. Bakalım iTaksi ile beraber BiTaksi ve Uber gibi hizmetlerde ne gibi gelişmeler göreceğiz.

Uygulamayı Android ve iOS platformları için hemen indirebilirsiniz.

Mobidictum’u sosyal medyada, FacebookTwitter, ve Youtube üzerinden takip etmeyi unutmayınız. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir