Spotify’a 1,6 Milyar Dolarlık Dava Açıldı

Spotify’ı sarsacak miktardaki dava yayıncı firmadan geldi

Spotify, Tom Petty, Missy Elliot, Stevie Nicks ve Neil Young gibi sanatçıları temsil eden yayıncı Wixen Music Publishing’den 1.6 milyar dolarlık bir dava ile karşı karşıya. 29 Aralıkta açılan dava, özellikle Spotify’in binlerce şarkısını uygun bir lisans olmadan kullandığını iddia ederek, telif hakkı ihlali iddiasıyla ortaya çıkıyor. Dava en az 1.6 milyar dolar zarar ve tedbir kararı istiyor. 

Dünya devi firma ABD’de piyasaya sunulmadan önce, şirket şarkıların ses kayıt telif haklarına uygun haklarını elde etmek için önemli plak şirketleri ile anlaşmalar yaptı. Dava uyarınca, müzik devi uygulama tarafında başarısız olan şey “kompozisyonlar için eşdeğer hakları elde etmek” oldu. Davacılar ise  “Bunun sonucunda müzik yayın şirketi, kullandığı müzikleri, çoğunlukla gerekli lisansları almadan ve ödemeden şarkı yazarlarının ve yayıncıların desteğinde milyarlarca dolarlık bir iş kurduğunu” iddia etti.

Wixen, şirketin bunu “bilerek, kasten ve tekrar tekrar” yaptığını iddia ediyor 

Wixen ayrıca dev uygulamanın bu şarkıları internet üzerinden California sakinlerine “bilerek, kasten ve tekrar tekrar” ürettiğini iddia ediyor. 

Ve yine davacılar, “Spotify yüksek değerli bir şirket haline gelmişken, Wixen gibi söz yazarları ve söz yayıncıları müzik yayın şirketinin başarısını adil ve haklı bir şekilde paylaşamamıştı. Çünkü şirket çoğu durumda müziklerini bir lisans olmadan ve tazminatsız olarak kullanmıştı. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir