Uçakta Yanmaya Başlayan PowerBank Korkuttu!

Uçakta Gerçekleşen Yangın Panik Yarattı!

Çin’de, Sanghay Hongqiao Uluslararası Havalimanı’nda uçaklar için son derece endişe veren bir olay gerçekleşti! Uçak kabininde baş üstündeki bagaj bölümünde bir çantada yer alan powerbank aniden yanmaya başladı. Olayın gerçekleştiği sırada yolcular uçakta yerlerini alıyorlardı.

Olay anında çekilen bir videoda, bir kutuda yanan nesne gösteriliyor. Bir uçuş görevlisinin de alevlere su attığı görülüyor. Görevli bir şişe su ile alevleri söndürse de dumanlar devam ederken yolculardan birisi bir şişe suyu daha alevlere dökmek için kaptığı görülüyor.

Hava yolunun Channel News Asia‘ya yaptığı açıklamada, olayın bir yolcunun taşınabilir şarj cihazının alev alması sonucu CZ3539 uçağında gerçekleştiğini söyledi. Cihazın markası ise henüz bilinmiyor.

Hava yolu, ateşin tamamen söndüğünü ve çıkan olay sonucu kimsenin ciddi yaralanmalara uğramadığını doğruladı. Yolcular hızla tahliye edildi ve pazar günü yedek başka bir uçakla yolculuklarına devam ettiler.

Polis olayda yanan taşınabilir şarj alet inin sahibini sorguladı ve cihazın yanmaya başladığı sırada kullanılmadığı öğrenildi.

Taşınabilir şarj aleti kullanıcıları ister Lityum iyon pilli, ister bağımsız elektrikli şarj aletlerine sahip olsun, özellikle hatalı, kötü yapılmış veya günlük kullanım sırasında hasara uğrarsa yangın riski taşıdığı bilinmektedir.

Akıllara Samsung Galaxy Note 7 Geldi

Son yılların en meşhur olayı, 2016 yılında hatalı pillerle gönderilen Samsung Galaxy Note7’ydi ve aşırı sıcaklığa ve yangına sebep oldu. Konu o kadar ciddiydi ki Ulaştırma Bakanlığı cihazı Amerika uçaklarında yer almasını yasakladı.

Ekim 2016’da yasak olan edilmeden kısa süre öncesinde Amerika Birleşik Devletleri Tüketici Ürünleri Güvenliği Komisyonu, Samsung Galaxy Note7 pilinin aşırı ısınabilir ve yangına sebep olup tüketicilere zarar verebileceği uyarısında bulunmuştu. 

Hoverboardlar da 2015 yılında kişisel nakil aracının aniden patlamasıyla sonuçlanan bir dizi olaylardan sonra yolcu uçaklarında yasaklanmıştı.

Dünyadaki pek çok hava yolunun, yolcuların kontrol edilen bagajlarında yedek, takılı olmayan lityum iyon piller yerleştirilmesini önleyen katı kurallar bulunmakta.

Günümüzde kaç lityum iyon pilin kullanıldığını düşündüğümüzde bu tür yangınlar hakkındaki raporlara nadiren rastlanmakta.

Böyle bir olayın uçak havada 36bin feet gibi bir yükseklikte gerçekleşmemiş olması büyük bir şans doğrusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir