Yapay Zekaya Türk Dokunuşları: Ece Kamar

Yapay Zeka Ahlaklı ve Vicdanlı Olmalı

Microsoft gibi teknoloji devi bir firmada görev yapan Türk mühendis Ece Kamar, yapay zeka konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yapay zekaların ahlaklı ve vicdanlı olması konusunda uzman olan Ece Kamar sözlerine şunları ekledi:

“İnsanların hayatına dokunan kararların bilgisayarlar tarafından alındığı bir döneme giriyoruz. Aynı zamanda kritik zararların da verilebileceği bir dönem. Toplumdaki birçok kritik karar otomasyonla verilmeye başlandı. Mesela şu anda ABD’de hakimlere yapay zekâ algoritmalı yazılımlar veriliyor. Biri hakim önüne çıkarıldığında kefaletle serbest mi bırakılacağının, yoksa tutuklu mu kalacağının kararı yapay zekâ tarafından veriyor. Yapay zekâ algoritmalarının kullanıldığı eğitimden insan kaynaklarına kadar insana dokunan birçok örneği var. Bir sürücüsüz (otonom) otomobil hata yaptığında insanlar ölebilecek. Mesela bir Tesla sürücüsü hayatını kaybetti. Bu nedenle bizim için çok önemli bir konu haline geldi. Yapay zekânın toplum üzerindeki etkisini ele alıp, insanların hayatına gerçekten faydalı olup, iyi değerler katması gerekiyor. Yani sürücüsüz bir otomobil kaza anında kime veya neye vuracağının seçimini yapabilmeli. Birini öldürmek yerine zarar görmeyecek bir cisme çarpabilecek, veya öldürme kaçınılmazsa tercih yapabilecek.”

Yapay Zeka’da Eşitsizlik Konusuna Çözüm

Yapay zekanın tamamen veriden ibaret olduğunu ve iyi şeyler öğrenmenin yanında kötü şeyleri de öğrenebileceğini belirten Ece Kamar’a göre yapay zeka konusunda yaşanan eşitsizliğin nedeni, şu an için kullanılan yapay zeka algoritmalarının en büyük sorununun kadın yazılımcıların azınlıkta olması. Çünkü makinelere veri öğrenimi yapılırken iş o pozisyonda çalışan kişilere bakmakta. Kadın yazılımcıların oranı da sadece %10’luk bir bölümü kapsadığından dolayı öğretilen bilgilerle yapay zekanın insan kaynaklarına önerdiği kişilerin çoğunluğunda erkekler yer almakta. Ece Kamar, yapay zekaların algoritmaları doğru çalışmadığında insanların doğru olarak gördüklerini bu yazılımlara nasıl aktarıp nasıl daha iyi eğitilebileceklerine dair çalıştıklarını da sözlerine ekledi. 

ece kamar

Makinelerin Verdiği Kararlar Daha Adil Olmalı

Yapay zekanın insan olgusunun var olduğu her noktada etik yargıların da var olduğunu söyleyen Kamar, “İyi niyetli bir yapay zekâ kullanıyorum diye bir konu yok. Örneğin; Los Angeles’taki hangi evsiz gençlere AIDS eğitimi verilmesi gerektiği üzerine bir yapay zekâ uygulaması geliştirildi. ‘Ne kadar iyi niyetli bir algoritma’ diye düşünebilirsiniz. Ancak işin arka planı öyle değil. Hangi gençler bu eğitimi alacak veya alamayacak. Oldukça eşit olmayan bir durum söz konusu olabilir.” Yapay zekânın etik ve vicdan sorununu çözmek için çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Kamar, “Şu anda Microsoft’ta bilgisayarları verilerle eğitirken verinin temizlenmesi üzerine çalışıyoruz. Bu tarz problemleri makinelere öğretmeye çalışıyoruz. Bazı koşulları öğreterek, makinelerin insanlar hakkında daha adil kararlar vermesini sağlıyoruz. Yapay zekânın öğrenme mekanizmasını değiştirip, değer yargılarıyla öğrenmesi üzerine çalışıyoruz. Aynı zamanda birçok problem verinin kötülüğünden kaynaklanıyor. Hiçbir veri mükemmel değil. Verinin içinde normalde bilgisayarın bilmesi gereken ama temsil edilmeyen taraflar var” diye konuştu.

İnsan ile Makineler Birlikte Çalışınca Hata Oranları Azalmakta

Yapay zekanın insanlığın yerini almak yerine insanların hayatını daha verimli ve daha mutlu bir hale getirmek olduğunu belirten bilimcimiz son olarak şunları da sözlerine ekliyor. “Hiçbir insan mükemmel değil. Hepimizin hataları ve ön yargıları var. Makineler de aynı şekilde. Bizim amacımız insanların güzellikleriyle makinelerin güzelliklerini birleştirmek. Hiçbir zaman bir algoritmanın kendi kendine karar vermesinden heyecan duymuyorum. İnsanla makineleri birleştirebiliyorsa ve bunun sonucundan da daha iyi bir sonuç alınabiliyorsa işte o zaman dünya daha güzel olur. Geçen yıl göğüs kanseri olan kişiler incelendi. Metastas yapmış mı, yapmamış mı diye araştırıldı. Şu anda bir radyoloji profesörünün bu konudaki doğruluğu yüzde 3.5 civarında. Derin öğrenim yöntemi uygulandı. Yapılan bu çalışmanın hata oranı ise 7.5. Ancak bu algoritmayı insana araç verince ve beraber çalışması sağlanınca hata oranı yüzde 0.5’e düşüyor.” dedi.

Ece Kamar’ı Yakından Tanıyalım

ece kamar

1983 yılında İzmir’e doğan Ece Kamar, Bornova Anadolu ve İzmir Fen Lisesi’nde ortaöğretimini tamamladıktan sonra Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisiği bölümünü tamamladı. 2009 yılında Sabancı Üniversitesi’nden mezun olan Ece Kamar, doktora eğitimini Harvard Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri’nde yapmıştır.

Harvard Üniversitesi’nde L.Wallace Ödül Bursu ve Microsoft Araştırma Lisansüstü Araştırma Bursu ödülüne hak kazandı.

Ece Kamar şuan Microsoft’ta Uyarlamalı Sistemler ve Etkileşim Grubunda Kıdemli Araştırmacı olarak görev yapmanın yanında Beyaz Saray için rapor hazırlıyor ve Microsoft’un CEO’su Satya Nadella’ya da danışmanlık veriyor.

Bazı araştırmaları Microsoft tarafından patent olarak kullanılan Ece Kamar’ın yapay zeka üzerine yazmış olduğu makaleleri 40’tan fazla dergide yayınlanmıştır.

Ece Kamar’ın web sayfasına ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir