Finansın Eğlenceli Hali – Fortune City

Her Şey Kontrol Altında:

Merhabalar! Bugün Mobidictum olarak sizlere bir oyundan ziyade “oyunlaşmış” bir uygulamadan bahsedeceğiz. Uygulamamızın adı Fortune City, peki nedir bu Fortune City? Aslında başlıktan az çok anlaşılıyordur ancak tabii böyle bırakmak olmaz. Kendisi bir “finansal takip” uygulaması. Şöyle ki öğrenci veya iş insanı olalım öyle veya böyle biz hayatımızın neredeyse her günü bir şekilde para harcamak durumunda kalıyoruz. Durum böyle olunca bazen “yahu ben nereye harcadım bunca parayı” cümlesini kurmak hiç alışılmışın dışında bir şey olmuyor. Bu uygulamanın da amacı sizlerin yerine paranızın nereye gittiğinin takibini yapmak, tabii ki kendi kendine yapamıyor her seferinde manuel olarak girmeniz gerek. Peki bu işi eğlenceli kılan kısmı ne?

Fortune City Screenshot

Fortune City’i büyütmek:

Bu oyunun yaptığı en iyi işlerden biri de yabancıların “gamification” diye tabir ettiği bizim de dilimize “oyunlaştırmak” olarak çevirdiğimiz metodu uyguluyorlar. Oyunlaştırma ile Kistik Fibroz Tedavisi yazımızda da geçen oyunlaştırma işlemi genellikle sıkıcı veya yapılmak istenmeyen bir şeyi oyun ile yoğurarak albenisini arttırmaya yönelik bir olay. Bu oyunda tam olarak bunu yapıyor, sürekli veri girmeniz gereken görece sıkıcı olan bir şeyi bir şehir kurma oyununa dönüştürüyor. Peki bunu nasıl yapıyorsunuz? Günlük 5 işçi hakkınız var, böylelikle gün boyu içerisinde girdiğiniz ilk 5 girdi oyunda size bina olarak geri dönüyor. Dilerseniz ekstra işçi satın alarak -ki biraz pahalılar- bu sayıyı arttırabilirsiniz ancak tabii ki işçi sayısı sizin istediğiniz kadar girdi girmenize bir engel değil. Sadece günlük dikilebilecek belli bir bina sayısı var.

Peki bu kadar mı? Girdiğiniz girdiye göre dikilen binalar da değişiyor. Mesela eğer çok fazla yemek yiyen biriyseniz şehrinizde yemek binaları daha çok olurken diğer binalar azınlıkta kalıyor. Sadece şehrinizdeki binalara bile bakarak aslında paranızın nereye gittiğini söylemek mümkün. Tabii iş sadece bunlarla bitmiyor, iyice detaylı bir işe girişerek aynı zamanda size bir şehir popülasyonu vermişler ve geliştirme özelliklerini eklemişler. Mesela şöyle ki bu diktiğiniz binalarda insanlar çalışabiliyor böylelikle bu insanlar oyun içi para üretiyor ve siz bu oyun içi paraları belediye binanızdan şehrinizi geliştirmek veya bir şeyleri geliştirmek için kullanabiliyorsunuz. Mesela aynı seviyede iki tane binanız var, bunları birleştirerek aynı binanın ikinci seviyesini açabiliyorsunuz. 

 

Fortune City Screenshot

Tüm harcamalar tek parmak uzaklıkta:

Yazıyı yavaştan toparlayacak olursak, Fortune City anlaşıldığı üzere sıkıcı işleri zevkli şeylere dönüştürebilen bir uygulama. Yukarıdaki ekran görüntüsünde de görüldüğü üzere Fortune City size net bir şekilde neye ne kadar para yatırdığınızı gösteriyor. Böylelikle bundan böyle “bunca para nereye gitti” gibi cümlelerden “ben bu harcamaları nasıl kısabilirim” cümlelerine geçiş yapıyoruz.  Bu ve bunun gibi daha bir çok uygulamadan haberdar olmak için bizleri Twitter ve Facebook üzerinden takip etmeyi ve kanalımıza(ilk 10 kişiye mega slime hediye) abone olmayı unutmayın! Uygulamayı Play Store ve App Store üzerinden indirmek için üstüne tıklamanız yeterli!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir